NVT Juniorů voda – Salza, Rakousko, 27.9. – 29.9.2013

19.10.2013 11:44

Poslední zářijový víkend vyrazily 4 plně naložená auta směr rakouské městečko na řece Salze Wildalpen. Jedenáct juniorských vedoucích a pět „seniorů“. Všichni natěšení na vodu a úžasnou přírodu Alp. Takto na podzim jsme vyráželi poprvé. Náš jarní termín zhatily povodně, které postihly střední Evropu. Předpovědi byly velmi různé od „zataženo, déšť a zima“ po polojasno, slunce, teplo“.

Do Wildalpenu jsme dorazili kolem 10:00 a generalita rozhodla, že se neubytujeme v tradičním kempu, ale že vyzkoušíme kemp na druhé straně řeky. A řekněme, že to byla dobrá volba. Více místa, prostornější sprchy a pod stany travička.

Vyskákali jsme z aut, přivítala nás zamračená obloha. Spolu s Katkou jsme rychle zareagovali a začali stavět svůj stan a dobře jsme udělali, protože se během chvíle spustil slušný deštík. Ostatní stavěli za vytrvalého deště. Kemp by skoro prázdný a tak jsme měli místa až až.

Déšť ustal a tak došly výmluvy a šlo se do gumy a hurá na horní úsek Salzy. Zde nás Peca proškolil a jelo se. Obloha pořád zamračená. Po prvních pár kilometrech na první zastávce se to začalo trhat. To se hned vyrojilo optimistů, že je to v pohodě a že už bude pěkně. Já zůstal „klidný“ a komentoval to jako chyby v matrixu. Což se ukázalo jako pravdivé. Zpět do kempu jsme dorazili bez nehod.

Večeřička a večerní kázání nám zakončilo pohodový den.

V sobotu ráno řidiči vyrazili s auty dolů a my jsme měli modlitby za přední hlídky a účastníky. Trochu se nám to protáhlo a Bůh nám dal pro některé i slova povzbuzení.

Po návratu řidičů jsme naskákali do lodí a první „zkušené“ lodě vyrazili napřed pod peřej zachraňovat. No, já s Katkou projeli, ale Peca ve válečku hodil s lodí krásnou otočku a bylo po zachraňování. Krom nás to nikdo neviděl, ale byl to po velmi dlouhé době „prásk“ pana veduciho.

Sobotní den se opravdu vydařil, sluníčko, teplo a pohoda v týmu. Bez problémů jsme projeli všechny peřejky a užili si krásné vody. „U nahaté Němky“ jsme dali lunch a jednu z várek podobenství od našich juniorů. Galerka, peřej Pět prstů a obě soutěsky byly pěkným zakončením vody. V soutěsce jsme udělali přestávečku a naši „šílení“ junioři se vrhali z útesu do řeky. Pěkné.

Večer jsme pokračovali ve vyučování. Tam jsem se „trochu“ rozhorlil a kázal a kázal. Někteří vnímali a těšilo je to, ale byli i tací, co nám usínali, že Dančo J.

Neděle, poslední den, byla dnem balení, úklidu, ale hlavně poslední vody. Spodní úsek jsme sjeli v rekordním čase 4 hodin.

Na sušení lodí se nám rozsvítilo sluníčko, takže jsme vše usušili a sbalili a hurá domů.

 

Byla to velmi podařená akce. Podzimní příroda, barevné stromy a úžasné hory to jen vylepšily.

 

Fotogalerie: www.rajce.net/a8932195

 

Karel