Zpráva o výjezdu do Srbska 7.9. – 9.9.2013

22.09.2012 11:54

Na tento víkend připadl dlouho očekávaný výjezd, jehož cílem bylo seznámit se a domluvit spolupráci mezi Royal Rangers ČR a Slovenskými sbory ve Vojvodině v Srbsku. V plánu byl výjezd tří členů národní rady, ale rodinné záležitosti způsobily, že jsme vyrazili jen dva (já a Peca). Z Brna jsme vyráželi krátce po 16:00, což mělo za následek těžké probíjení se přes ucpané Brno. Cesta po výjezdu z města se znatelně zrychlila. Čekala nás ještě drobná zastávka na slovenských a maďarských hranicích, kde jsme koupili dálniční známky. Čím blíže jsme byli Srbsku, tím více se krajina zplošťovala. Celá oblast Vojvodiny, do které jsme mířili, je téměř bez lesů, samá rovina a kukuřičná pole. Zlaté české hory a kopečky. Navigačně jsme vše zvládli, měli jsme to pojištěno nejen GPS, ale pro jistotu jsem vytiskl z Googlu mapy, takže „v poho“. Našeho cíle, obce Pivnice, jsme dosáhli ve 23:30.

 

Nákres naší cesty do Srbska:

 

Dům jsme našli podle fotky, kterou nám hostitelé poslali mailem, dokonalé. Manželé Saša a Karolína Kalkovi nás již netrpělivě čekali. Po krátkém občerstvení, během kterého jsme se trochu představili, jsme šli na kutě. Čekala nás sobota plná práce.

Ráno po snídani jsme ještě s dalšími vyrazili na obhlídku potencionálních tábořišť. První v obci Čelarevo v areálu místní církve. Moc nás to na první pohled nenadchlo, ale jak později vysvětlím, tak to byl jen lidský pohled. Takže jsme vyrazili dále. Druhé místo mělo být u břehu Dunaje. Bohužel na břehu, na kterém jsme byli, jsme nenašli vhodné místo. Druhá strana z dálky vypadala mnohem slibněji. Les, který by poskytoval stín. Drobný problém se týkal dopravy. Most byl tak daleko, že na jednoduchou přepravu na druhou stranu břehu jsme si mohli nechat zajít chuť. Saša nás ujišťoval, že vše by šlo přepravit přívozem, který je schopen přepravit auta. Celá diskuze se začala točit okolo logistiky takového tábora. Jak dopravit pitnou vodu, nákupy atp.

Třetí možné tábořiště by bylo na kraji města Baški Palanka v areálu rekreační zóny. Toto místo jsme rovnou zavrhli pro nedostatek soukromí. Zde jsme zastavili na občerstvení a zkusili urovnat myšlenky. Během diskuze jsme se dostali i k vybavení, které děti musí mít. Velkým překvapením pro nás bylo, že děti neví, co je spacák a karimatka. Nakonec jsme se dozvěděli, že děti nejsou zvyklé spát venku ve stanu a nemají zkušenost se stanovým táborem. To nám vše postavilo do jiného světla. Nakonec bylo rozhodnuto, že naše plány na outdoorový tábor se odkládají a že tábor, na který by nám nějaké děti přijely, se musí odehrávat v civilizaci s pevnou budovou. Takže jsme se vrátili k našemu prvnímu navštívenému místu do Čelareva.

Oběd jsme si dali v Bački Palance, zvolili jsme typickou specialitu Srbska pljeskavicu. Saša nás vzal do nejlepší místní restaurace. Tato specialita je z mletého masa s pikantním kořením. Byla naprosto super a bylo rozhodnuto, že ji musíme uvařit i na našem budoucím táboře J.

Na večer jsme byli pozváni sloužit v dorostu a mládeži. Peca si vzal na starosti prezentaci práce RR a já připravil pár laškovných her, do kterých se zapojil i bratr pastor.

Druhý den nás čekala služba na bohoslužbě, kde jsem měl tu čest sloužit slovem a vést prezentaci služby RR. Sbor v Pivnici je spíš menší co do počtu, ale velký co do horlivosti a chuti následovat Boha. Všichni a hlavně bratr pastor s ženou byli pro nás velkým povzbuzením svou vírou a očekáváním na Boha. Věřím, že Bůh otevírá dveře pro spolupráci, která obohatí nejen Slovenské sbory v Srbsku, ale i nás a naše juniory.

Zde je fotogalerie z našeho výjezdu: www.rajce.net/a7111376

 

Z celé naší návštěvy vyplynulo několik věcí:

Modlitební – za Boží vedení v praktických krocích, hledání další možné spolupráce (aby vše neskončilo jen u jedné akce za rok).

Praktické – je potřeba sehnat pro děti spacáky, nemusí být nové, postačí i starší, karimatky.

Finanční – finance na nákup kopulových stanů pro letní tábor.

Pokud tě tato zpráva zaujala a chtěl bys pomoci, napiš na mail karel.hauptman@gmail.com.

 

Mapa Vojvodiny, černá šipka Pivnica, červená Čelarevo - místo budoucího tábora: