Ostrava trip 2012

16.10.2012 07:07

Cesta do Ostravy je dlouhá a strastiplná. Když jsme se v Brně přesunuli na perón a uviděli ty davy lidí, co pojedou s námi, slabší členové naší výpravy zmalomyslněli. Big John nás uklidňoval, že má plán. Někteří při pohledu na přeplněný vlak změnili „Big John má plán“ na „Big John měl plán“, ale Honza nás vedl neomylně nacpaným vlakem až ke kupé, které nám „vymístenkoval“. Je pravdou, že 15 cestujících, kteří museli opustit svá místa, nebylo moc vděčných, ale my byli šťastní. My máme Honzu a ten při cestování přemýšlí J. Takže cesta vlakem proběhla v naprosté pohodě komfortu. K našemu překvapení se v Kojetíně nekonaly obvyklé přestupovací manévry způsobené spadlým trakčním vedením či jinou taškařicí, kterou pravidelně pořádají české dráhy k našemu pobavení.

Ve vlaku bylo mou milou povinností přečíst motivační dopis od Ostravské přední hlídky. Přenesli jsme se do roku 1981 a stali se součástí podzemní církve. Měli jsme pomoci Ostravské podzemní církvi se zásilkou biblí ze Západního Německa. Do toho po nás šla Stb. Hned na nádraží mně (jako hlavního vedoucího) zatkli a moje berušky zůstaly samy. Měli se rozdělit do čtyř skupin a nenápadně se tramvajemi dostat na Stodolní, kde je čekal žebrák se zprávou označující místa mrtvých schránek, kde na ně čekaly zprávy. Mezitím Stb vybrala další daň v podobě zatčení Katky a Josefa. Jak jsme se později dozvěděli, byl vydán zatykač i na Honzu, ale ten se dokonale maskoval kapucou za nepřizpůsobivé individuum, takže se k němu Ostraváci neodvážili přiblížit. Zprávy navigovaly do evangelického kostela, kde za svitu svíček získaly pomocí GPS pozici vyšetřovací vazby Stb a poté se měli pokusit mne zachránit před bídnou smrtí – zalití do betonových základů přehrady. Nakonec jsem byl zachráněn. Super. Uléhali jsme do spacáků řádně unaveni, ale spokojeni. A i předpovídaný déšť začal až při naší cestě do spacáčků.

V sobotu jsme vyrazili do hornického muzea v Landeku, kde jsme absolvovali prohlídku s praktickou ukázkou záchranářů. Vyzkoušeli si průlezy ve fiktivním dole. Pak následovala prohlídka dolu s vysloužilým horníkem. V naší skupině byl Jirka Horák, který je také bývalý horník. Jirka mluvil tak poutavě, že to vyvolalo nevoli oficiálního průvodce. Tak jsme museli naslouchat ve skrytu. Konečně jsem pochopil, jak se to uhlí doluje.

Oběd na Harendě byl famózní. Potom hornické řetízkové šatny, tři kolečka na hornickém vlaku a jsme zpět u Jirkova výkladu, jak fungují stroje. Jirka do toho dal celého člověka a jeho výklad je velmi názorný, v jednu chvíli představuje sloj uhlí, v druhou narubané uhlí na dopravníku a potom horníka za strojem. Paráda. Poté jsme si zahráli pár seznamovacích her a vyrazili k mamutovi, kterého si dětičky osedlaly. Naše zvídavá mládež zjišťovala, cože to má pračlověk po sukní J (tvrdili, že berušku).

Další zastávkou byla rozhledna nad Landekem s výhledem na Ostravu. Už bylo pozdní odpoledne, když jsme začali sestupovat na MHD a směřovali k našemu poslednímu cíli – haldě Ema, kde uvnitř hoří uhlí a, jak říká Marek, probíhají exotermické reakce. Pro nás obyčejné je to halda cca 400 m vysoká a místy se z ní smradlavě kouří. Výhled je ale pěkný.

Při návratu se stala jediná zlá věc, kdy při pošťuchování si Dianka poranila palec a tak Marek s Katkou s ní vyráželi do nemocnice. My ostatní jedeme na jízdárnu, kde spíme. V tramvaji máme trochu adrenalin, protože s námi jedou fanoušci fotbalového klubu Katovice. Je to docela hrůza, protože skandují na celou tramvaj. Naše děťátka nesměle říkají „budeme taky skandovat, ale Royal Rangers“. Modlím se, aby to nedělali, protože je tramvaj opravdu nacpaná. Díky Bohu dojíždíme na naši zastávku bez konfliktu.

Čeká nás večeře, deskovky. Na konec krásného dne máme modlitby a chvály za Royal Rangers. Je to požehnané.

V neděli se účastníme bohoslužeb a po drobné pomoci s úklidem jedeme na nádraží, kde obědváme. Ti, kteří nemají dost akce, jdou prohlédnout blízký kostel a pak šupky dupky do vlaku a domů. Parádní víkend.

Chtěli bychom tímto poděkovat Ostravské přední hlídce, zejména Markovi, Romanovi, Jirkovi a juniorům za skvělý program a čas, který nám věnovali. A také Radce a Janě za logistiku, jídlo a zázemí.

 

 

Zde je fotogalerie Brna www.rajce.net/a7241016

Zde je fotogalerie Ostraváků royal.tode.cz/index.php?option=com_phocagallery&view=category&id=22%3A2012vikend-s-brnaky&Itemid=5&limitstart=40