NVT II

30.10.2013 07:56

Národní výcvikový tábor druhé úrovně

Místo: Černá Hora, středisko Word of Life

Datum: 24.10. – 28.10.2013

Počet: 20 účastníků, 7 lektorů, 2 hosté

 

Letošní NVT II bylo ve stínu naší výroční 20. konference Royal Rangers. To se odrazilo i na zájmu ze strany vedoucích. Tento podzim byl na akce nabitý. Nakonec však se přes všechny peripetie přihlásilo 20 účastníků. Bratr biskup Martin Moldan potvrdil svou účast přislíbenou již na jaře a totéž i René Tauber. Nic tedy nebránilo, abychom se ve čtvrtek mohli začít sjíždět do Černé Hory. Předpovědi slibovaly příjemný teplý a slunečný víkend. Jako jedni z prvních přijeli ti, kteří to měli nejdál – sestry z Vyššího Brodu.

NVT zahájil náš národní velitel Petr Walach a pak už to bylo jako při jízdě na tobogánu. Odlehčený čtvrteční večer, v pátek dopoledne navazovala lekce o duchovních darech v podání bratra René Taubera. Ta nás naladila na soustředění se na působení Ducha Svatého. Bratr Renek je praktik a tak když jsme se ponořili do lekce, proroctví, modlitby, slova poznání a moudrosti jsme zakusili na vlastní kůži. Bůh začal s terapií u mnohých z nás. Nutno dodat, že to nebylo nepříjemné, naopak Bůh se skrze Ducha Svatého něžně dotýkal bolavých míst a jednal. Těžko se to popisuje, ale faktem, že to byla dobrá lekce, je neplánované protažení o téměř hodinu. Pak jsme pokračovali při poobědové diskuzi v načatém ranním tématu. Všechny dny byly proloženy praktickými lekcemi (budování týmu, tvorba biblické lekce pro děti, bezpečnost na akcích, fotografování apod.). Večer jsme přivítali bratra biskupa AC Martina Moldana, který pro svou večerní lekci vybral téma autorit a vykazatelnosti. Druhý den ráno jsme se jeho prostřednictvím seznámili s principy pastorace. Diskuze navazující na tuto lekci byla plná praktických otázek – jak sloužit dětem, jaké jsou hranice pastorační služby dětem, jak postupovat při pastoraci v partnerských vztazích atd.

Další lekce už byly v rukou „domácích“: trvalá duchovní nezralost, kázeň, evangelizace dětí a spolupráce s Duchem Svatým nás popichovaly a motivovaly ke službě.

Asi nejvzácnějším momentem NVT II byly společné modlitby a chvály. Bůh odpovídal na modlitby někdy až nad očekávání rychle. Například uzdravení poraněného lýtka Kuby Fridricha bylo velkým povzbuzením pro všechny. Ve chválách nás vedl tým z AC Brno vedený Tomášem Malinou. Ten stejný tým sloužil i na naší konferenci. Tolik času před Pánem v modlitbě a chvále jsem dlouho neměl J.

Stabilní součástí, na kterou se rychle zvyklo, byla kuchyně v podání Ládi Menčíka, který připravoval, vařil a pekl masíčko a další jídlo. Tak nějak jsem si představoval závdavek nebe J.

Celý čas plynul velmi rychle a než jsem se rozkoukal, bylo pondělí ráno, poslední lekce a balení. Třetí NVT II bylo požehnané. Věřím, že nás Bůh připravoval na další službu a vyučoval a dosáhl svého cíle. Mám očekávání, že uvidíme mnohé průlomy ve službě předních hlídek. Věřím, že Bůh bude otevírat nové příležitosti pro evangelizaci, budování a vystrojování dětí do služby. Bude jen na nás, zda vykročíme a budeme pracovat a staneme se tím součástí Božího díla.

Zde je pár foteček od účastníků www.rajce.net/a8996111

 

Napsal Karel Hauptman